Edsbyn på Nationalmuseum

Design Jens Fager

”En massiv träpall med underbar komfort som kommer att stå sig, inte bara på Nya Nationalmuseeum men i många rum världen över”

Jens Fager har rönt stor uppmärksamhet som designer såväl här hemma som runt om i Europa. Kärnan i Jens filosofi som genomsyrar allt i det han gör, han behandlar varje enskild produkt på ett ärligt sätt och strävar efter ett slutresultat som känns naturligt för människan. När Jens fick det ärofyllda uppdraget att designa en pall för Nationalmuseet valde han att göra det tillsammans med Edsbyn som har sina rötter i träriket Hälsingland och en gedigen historia som producenter av Ilmari Tapiovaaras pinnstol Fanett.

Arc Stool blev till – En massiv träpall med ett starkt nordiskt intryck. Sitsens form av valv och ark är hämtad ur Nationalmuseets arkitektur, svarvade ben och fotstöd gör pallen in i detalj till ett fantastiskt hantverk som speglar Jens Fagers djupa respekt för träet.

Totalt 29 pallar är tillverkade i ett litet snickeri i Småland och levererade till orangeriet på Nationalmuseum inför nyinvigningen. Vart och ett exemplar har numrerats med gravyr av Jens Fager själv. Arc Stool kommer också att sättas i serieproduktion av Edsbyn och kommer att finnas tillgänglig i Ask, Ek Natur och flertalet betskulörer. Arc Stool kommer tillverkas i tre olika höjder (46 cm, 65 cm och 80 cm).

An arrow pointing upwards